Restaurace Jachta

Jachta pluje Amerikou

20. - 22. dubna

Jachta pluje oceánem gastronomických zážitků. Tentokrát proplouváme Amerikou, země plné burgerů. V pátek 20. dubna od 18 hodin začínáme vařit po americku a pokračujeme až do neděle, proto na nic nečekejte a rychle si rezervujte místo na čísle 733 188 881. Těšíme se na vaši návštěvu.

Měkká, lehce opečená houska, křupavý ledový salát, šťavnatá
rajčátka a uprostřed toho všeho kvalitní středně propečené hovězí.
Ano, řeč je o nejoblíbenějším jídle Ameriky – hamburgeru.
Ač se to může zdát zvláštní, nad vznikem této oblíbené pochoutky
určené nejen pro obézní návštěvníky fast foodu, ale i milovníky
jídla, visí spousta otázek. V historii existuje několik lidí, kteří se
skálopevně označovali za ty první, kdo umístil plátek hovězího
mezi dva kousky bílého pečiva.
Klasickým omylem bývá tvrzení, že první hamburger byl vytvořen
v německém městě Hamburk. Odtud skutečně inspirace vzešla,
avšak koncept sendviče, tak jak ho známe nyní, byl vymyšlen a
rozšířen až daleko později. V průběhu 19. století Hamburk proslul
hovězím masem z krav, které místní chovali v okolí města. Hovězí
maso bylo většinou umleté, okořeněné a vytvarované do placiček,
které se musely co nejrychleji zpracovat, a tak byly opékány a
následně prodávány. Proslulost a dobré jméno určily, že maso z
Hamburku mělo punc největší kvality a v zahraničí bylo často
prodáváno za horentní sumy. Amerika však v průběhu 19. století
lákala tisíce imigrantů, mezi nimiž se našly i početné zástupy
Němců. Většina z nich si chtěla co nejrychleji začít vydělávat na
živobytí, a tak si brzy začali otevírat vlastní restaurace ve velkých
městech, jako je Chicago nebo New York. Netrvalo dlouho a některé
z nově otevřených podniků začaly nabízet amerikanizovanou verzi
hovězí pochoutky z Hamburku, která sestávala z mletého nebo
sekaného hovězího masa v kombinaci s česnekem, cibulí, solí a
pepřem, která byla následně osmažená nebo ogrilovaná.