Restaurace Jachta

Svatomartinské hody

10. - 12. listopadu

Dozlatova upečená husa a mladé svatomartinské víno. Ani jedno nemůže chybět při oslavě svátku svatého Martina, který připadá na 11. listopadu, kdy k nám podle pranostiky má tento světec na koni přivézt první sníh.

Svátek svatého Martina patřil již v historii k jednomu z nejoblíbenějších v roce. Tento den byl spojován nejen s příchodem prvního sněhu, ale také s pravým posvícením se vším, co k němu patří. Čeledi obvykle končila sjednaná služba, dostávala plat a hledala službu pro další rok. Na mnoha místech se kromě posvícení konaly také dobytčí a výroční trhy. Ve vinařských oblastech pak tento den patřil oslavě nového vína.

K tomuto svátku neodmyslitelně patří dobře vykrmená a upečená svatomartinská husa obvykle podávaná s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a červeným zelím. I k té se mimochodem pojí hned dvě legendy. Podle jedné se jí proto, že husy svatého Martina při kázání rušily, a proto nyní odpykávají trest na pekáči. Druhá říká, že Martin byl tak skromný, že se před volbou biskupem skrýval v husníku, ale husy ho svým štěbetáním prozradily.

Studený předkrm
❦ Paštika z husích jater balená ve směsi sušené petrželky a lískových jader , listový závin s jablky a husím masem, gel ze sušených rozinek, rakytníku a růžového pepře, výběr pečiva - 99 Kč
Polévka
❦ Husí kaldoun s drůbky, domácími nudlemi, smaženým chlebem a čerstvou petrželkou - 55 Kč
Teplý předkrm
❦ Pomalu tažená husí srdíčka a žaludky v zeleninové várce, ragú z lišek a strouhaného perníku, bramborový lokš s husími škvarky, silná šťáva - 119 Kč
Hlavní chody
❦ Konfitovaná husí čtvrtka s česnekem a rozmarýnem, červené zelí s perníkovým kořením a svatomartinským vínem, variace knedlíků, silná šťáva - 295 Kč
❦ Marinované husí prsíčko v bylinkách, medu a pomerančové šťávě, ragú z růžičkových kapustiček, perníku a svatomartinského vína, bramborové lokše s husími škvarky,silná šťáva - 295 Kč
Dezert
❦ Smažená jablíčka v kokosovém těstíčku s karamelovou pěnou a vanilkovým cukrem - 75 Kč